Vooruitblik 2012

Je wordt een beetje opgewonden bij het overschouwen van wat AQUARIUS dit jaar wil realiseren. Het kent een late start – op 22 maart met het huldeconcert Lucien Posman 6!0, waar de nieuwe Cd met zijn muziek voorgesteld wordt  – maar vanaf dan gaat het gestaag van het ene verrassende project naar het andere, met enkel vaste waarden, maar vooral veel nieuwe avonturen.

In april herintroductie  van een vaste waarde, de Matteüspassie van Norbert Rosseau. (1 & 6 april) Terug van weggeweest na een traditie van 10 jaar. (Weer voor 10 nu?) Mei is niet alleen in de natuur een vruchtbare maand, ook bij AQUARIUS worden 2 gloednieuwe projecten uitgebroed. In het CC van Diksmuide (11 mei) een origineel requiemprogramma ‘Eros en Thanatos’, met een 16de-eeuwse Missa pro defunctis van Clemens non Papa (in de kerk waar hij zou begraven liggen) en een profaan liefdesrequiem  - Requiem for a broken heart – van de Vlaamse componist Dominique Pauwels, op eigen, prachtige teksten.

Enkele dagen later (16 mei) brengt AQUARIUS in deSingel in Antwerpen CHANGE! in première, een ambitieus portret van de componist Hanns Eisler, geïllustreerd met filmfragmenten van zijn tijdgenoot Charlie  Chaplin, de eerste onterecht onbekend en de tweede terecht wereldberoemd. In volle zomer (15/8) volgt voor de negende keer ‘onze’ Kanon Pokajanen van Arvo Pärt, als vanouds op het Musica Sacra Festival in Bever. Eind van die zelfde week  is AQUARIUS helemaal voorbereid – met o.a. een gratis concert in Harelbeke (19/8) -  voor een driedaagse opnamesessie van de Engelstalige koormuziek van Roland Coryn, seigneur van de Vlaamse componistengilde. 4 november opnieuw naar de Singel om een razend mooie selectie van ’s werelds recente koormuziek te brengen op ISCM–dagen (International Society for Contemporary Music Days)  waarvoor Vlaanderen gastland van dienst is. Daarna (18/11) een prachtig locatieproject in het Gentse Gravensteen met  - u raadt het – muziek over oorlog, ellende, zinloos geweld en verdriet. Een soort Allerzielen.

Om in december in pure schoonheid te eindigen met drie hernemingen ( 15,19 en 21/12) van ons vrouwenprogramma Tussen hemel en aarde èn – we kunnen het niet laten – een fonkelnieuw kerstverhaal gemaakt door schrijfster Annie van Keymeulen en componist Maarten Van Ingelgem voor diezelfde vrouwen.

En nu de mouwen opstropen!

   
© ALLROUNDER