Dunne bomen - Karel Goeyvaerts

IK

Schrijf gedichten

Als dunne bomen

 

Wie

Kan zo mager

Praten

Met de taal

Als ik?

 

Misschien is mijn vader

Gierig geweest

Met het zaad

 

Ik heb

Hem nooit

Gekend

Die man.

 

Ik heb nooit een echt woord gehoord

Of het deed mijn.

 

Om pijn te schrijven

Heb je

Weinig woorden

Nodig

 

Jan Arends

 

‘Dunne bomen’ is gecomponeerd  in 1985 door Karel Goeyvaerts in opdracht van een Nederlandse zangeres en een Nederlandse choreografe. Als dans/zang-voorstelling beleefde deze muziek toen een 40-tal opvoeringen in Nederland. Het project was geïnspireerd op het werk van Jan Arends (1925-1974), maar in de partituur zijn nog slechts minieme flarden van de poëzie van Arends terug te vinden.

Kort voor zijn dood sprak Marc Michael de Smet nog met de componist over deze muziek. Hij was volmondig akkoord met het idee om de muziek van Dunne bomen door een groep te laten uitvoeren, in plaats van door één zangeres.

Langs vele wegen en dwaalwegen is stukje bij beetje een consistent concept ontstaan. We kozen ervoor om de dominante thema’s en de sfeer in Goeyvaerts literaire inspiratiebron – het werk van Jan Arends- als een rode draad in- en onder de muziek van Goeyvaerts muziek te spannen. De oorspronkelijke muziek van ‘Dunne bomen’ wordt verweven met een kort fragment uit de opera Aquarius en muziek van Marc Michael De Smet op Arends teksten en andere toepasselijke poëzie. De sfeer is donker, morbide en angstwekkend.

De speciale schoonheid van ‘Dunne bomen’ zit in een combinatie van ogenschijnlijk onschuldige loopjes, mooie motieven, ingebed in een geheel dat sturende samenhang en harmonie mist. De grootheid van deze zangen is volstrekt onspectaculair. Virtuositeit ontbreekt, stemeffecten zijn er niet. Alle kracht zit in de noten en in de stiltes.

Voor dit project werkte het Goeyvaerts consort samen met:

  • Zangeressen: Annemie Clarysse, Mieke De Blieck, Lieve M.H. Jansen en Nel Vanhee
  • Muzikale leiding, cello: Marc MIchael De Smet
  • Dans en regie: Sylvie Van Hulle
  • Installatie en kostuums: Hedwig Brouckaert

Voorstellingen: 17, 21 en 22 december 2004 in de Centrale, Gent

 

   
© ALLROUNDER