AQUARIUS op het XI Christian Culture Festival in Polen november 2007

Een reisverslag door dirigent Marc Michael De Smet:

Vijf uur in de ochtend. Aardedonker. Afreis, met busje van Lodz naar Warschau. Passeren bussen en trams, tjokvol: mensen die naar hun werk vertrekken. Veel wachtenden aan de haltes.

Dit is Polen, dat zich een weg omhoog wroet, verlost van het communisme. Verlost ook van het atheïsme. Het gelovigste volk van Europa haalt zijn schade in. De verering voor Johannes Paulus II kunnen wij niet begrijpen.

Wij hebben in een mis een stukje gezongen. Veel mensen moesten staan. Velen knielden lang op de ijskoude vloer. Velen zongen, kenden alle gezangen.

Wij hebben in een andere kerk, in de stad Belchatow, een concert gegeven. Ná een mis van minsten een uur. Steenkoud. De gelovigen bleven zitten. Het concert begon. Met een zware koperen lezenaar als lessenaar voor de dirigent. Amateurisme, dat smelt als sneeuw voor de zon als het applaus losbarst en kerk-concertgangers handtekeningen komen vragen.
Dit is Polen. Hoge mystiek en chauvinistische nuchterheid; ná het concert begon Polen-België. We maakten de 3 laatste extra minuten mee, eens terug in ons luxe hotel. Voor de gelegenheid zijn alle fauteuils voor het groot scherm geschoven. Tafeltjes vol bierblikjes. De Rode Duivels verliezen. Gejuich en gedans. Wij druipen af naar onze chique kamers.
Zondagochtend. Onze vroege vogels gaan - vóór de mis - de koude stad in. Ontwaren veel dronkaards. Polens losers, die hun vangmat kwijt zijn en door het kapitalisme worden doodgeknepen.

's Avonds ons hoogtepunt: slotconcert van de XI de  editie van het Festival of Christian Culture: Muziek - Theater - Dans - Film - Drukkunst.

Radio en TV aanwezig. Meteen interview: "Wat is voor u sacrale muziek?"

Improviseren.

Hebben een stuk gepland waar we, zingend door de kerk, weggaan. Organisatoren voorzien problemen: op alle concerten zijn alle plaatsen, alle zijgangen vol. Geen doorkomen aan. We bedenken aanpassingen.
Ons programma is zwaar en lang: opgebouwd rond twee belangrijke werken van Norbert Rosseau - naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag.

Twee sopranen zijn ziek. Onrust in de rangen

Hier wel keurige Poolse presentatie. Nokvol. Concert wordt een daverend succes. We zingen twee bisnummers. Het publiek vraagt een derde. We hebben niets meer. We zijn op. Ik tik op mijn klok, wrijf over mijn buik, leg mijn hoofd schuin op mijn handen en spreidt ten slotte mijn armen schuin. Vliegtuig. Ze blijven klappen. We zijn te verbaasd om verheugd te zijn. Wat is de culturele en spirituele honger van de Polen groot! Hoe essentieel is hier een concert!

Ons wacht een overheerlijke maaltijd, bereid door een schare vrijwilligers.

Een prestigieus Festival, gedragen door vrijwilligers. Dit is Polen.

Dzenkuje. Bye, bye. We menen het.

   
© ALLROUNDER