Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /customers/e/f/f/gc-aquarius.be/httpd.www/libraries/joomla/html/parameter.php on line 512

Tussen hemel en aarde

HYMNS FROM THE RIG VEDA – Gustav Holst

Gustav HolstDat Gustav Holst (1874-1934) zeldzame interesses had, weten we van zijn meest bekende en meest gespeelde oratorium ‘The planets’. Deze veronachtzaamde, grote componist en laatste ‘ uomo universalis’ verdiepte zich in Indische literatuur, filosofie en religie. Hij leerde zichzelf Sanskriet om de authentieke bronnen te kunnen lezen. Naast een bijzondere kameropera schreef hij in 1910 de wondermooie “Hymns from the Rig Veda” (1910), vier hele mooie lofzangen voor vrouwenkoor en harp in Engelse vertaling. Zelden of nooit te horen. Ook nog veel andere prachtige koormuziek van dit buitenbeentje wacht op ontdekking.

OS MUTORUM – James Macmillan

De Schotse componist James MacMillan (°1959) is hot. Zijn muziek wordt wereldwijd gespeeld , gezongen en op Cd uitgebracht. Hij dirigeert vaak zelf zijn muziek. Ook bij AQUARIUS zetten we hem graag op het programma. OS MUTORUM (2008) is een van de vele “Strathclyde Motets”, vernoemd naar de universiteit van Strathclyde, waarin MacMillan aan een serie makkelijk zingbare motetten bezig is , die voor alle belangrijke, kerkelijke momenten bestemd zijn. Op enkele uitzonderingen na zijn ze a cappella. In OS MUTORUM laat de componist het tweestemmig vrouwenkoor begeleiden door een harp. OS MUTORUM aanroept de Schotse heilige Columba, wiens bescherming in een antifoon uit de 13de eeuw wordt afgeroepen.

ZWEI BETER - Arvo Pärt

In het evangelie van Lukas staat de beroemde vergelijking die Jezus maakt tussen de farizeeër en de tollenaar. Ze doen allebei boete, de eerste overtuigd van zijn goede levenswandel, de tweede vol oprecht berouw over zijn zwakheden. Jezus heeft geen genade voor de eerste en prijst de tweede. In de handen van de beroemde Estlandse componist Arvo Pärt (°1935) - een vaste waarde in ons repertoire - bloeit deze parabel open tot een aangrijpende epische en dramatische vertelling, die in 1998 voor het prachtige Meisjeskoor Hannover geschreven werd en daarom in het Duits is gecomponeerd.

Veljo TormisDE JEUGD VAN DE ZANGER – Veljo Tormis

De Estse componist Veljo Tormis – met wie wij nog gewerkt hebben – dragen wij al lang in het hart. Wat hij met volksmuziek wist aan te vangen is benijdenswaardig. Zijn ‘Music of the forgotten peoples’ is een monument van eerbetoon aan uitstervende muzikale culturen. In “de jeugd van de zanger” voor solostem en vrouwenkoor, in het Ests gezongen, blikt de auteur terug op zijn idyllische jeugdjaren, toen zijn moeder zijn wieg naar het zonovergoten braakland bracht om woorden en liedjes te leren van de eenden en de vogels, die hij later opschreef en zong.

BERGNACHT (nr. 3 ) - Zoltan Kodaly

Een zangstuk zonder tekst wordt een vocalise genoemd. De meeste vocalises hebben een vocaal-pedagogische bedoeling. Het zijn leerstukken voor solostem. Veel zeldzamer zijn koorvocalises. In de handen van een goede componist als de Hongaar Zoltan Kodaly (1882-1967) worden dit stemmingsstukjes waarbij de luisteraar zijn fantasie de vrije loop kan laten. Uit de vijfdelige cyclus BERGNACHTEN (1923) zingen wij voor u het derde nummer. Zonder titel of tekst, uiteraard.

TO MORNING - Lucien Posman

Je zal maar de gelukkige dochter zijn van de Vlaamse componist Lucien Posman (°1952) en een koorwerkje voor vrouwenkoor aan je opgedragen weten, op een prachtige tekst over het aanbreken van de ochtend. Het werd geschreven door de Engelse dichter/graficus William Blake (1757-1827) . Het staat op onze – helaas uitgeputte – eerste Cd met muziek van Lucien Posman, integraal op teksten van William Blake (een tweede Posman Cd komt in het voorjaar van 2012 uit). De haast kosmische beleving van de natuur die uit het gedicht spreekt, noopte de componist tot een verheven, extatisch en intens vocaal trio, dat zindert van sensuele vibraties.

Benjamin BrittenCEREMONY OF CAROLS – Sir Benjamin Britten

De ‘Ceremony of carols’ van de Engelse grootmeester Sir Benjamin Britten (1913-1976) is, wat ons betreft, verheven in de adelstand der meesterwerken aller tijden. Veel gezongen, maar nooit te veel. Waar een lange boottocht tussen Engeland en Amerika destijds goed voor was! Elke Carol een parel. Een ceremonie van schoonheid, ontroering, stijl en grootsheid. Deze wijn behoeft geen krans meer.

Uitvoerders:

koor: AQUARIUS

harp: Jutta Troch

Enkele beelden van het concert op 11/12/2011 in Edegem:

   
© ALLROUNDER