Zaterdag 7 oktober om 15:00 : HAVENHUIS  - Schnittke - Pärt - UITVERKOCHT !!

15 uur: Inleiding door het architectenbureau Zaha Hadid in het auditorium

16 uur: concert door Aquarius

Organisatie: Orfeoproducties in samenwerking met District Antwerpen, OC Stadsmagazijn, Havenbedrijf NV

Locatie: Havenhuis, Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen

Orfeoproducties organiseert een concertreeks rond Muziek en Architectuur. In deze reeks is AQUARIUS te gast in het beroemde Antwerpse Havenhuis. Het concert met muziek van Schnittje en Pärt wordt voorafgegaan door een toelichting door het architectenkantoor Zaha Hadid uit Londen om 15u.

Alfred Schnittke en Arvo Pärt in één programma is niet zo gek. De stijlverschillen tussen beide zijn groot, maar dan ook weer niet zo groot dat ze elkaar niet zouden vinden in hun toenadering tot de muziek van het verleden. Allebei als onverschrokken avant-gardist begonnen, hebben ze nadien een bezinning doorgemaakt waarna ze een veel toegankelijkere toonspraak omarmden. Beide componeerden ze ook grote hoeveelheden filmmuziek. De gezaghebbende Alfred Schnittke speelde ook een belangrijke rol in het beschermen van het artistieke lot van Arvo Pärt die het, onder Russisch bewind destijds, knap lastig had met de Sovjetcensuur.

Alfred Schnittke (1934-98) noemde zichzelf graag een polystilist. Hij gebruikte alle muzikale materiaal wat in zijn kraam te pas kwam. Sommigen zullen dat een zwakte noemen, velen een sterkte. Zijn CONCERTO VOOR KOOR (1988), een stevig monument van ca 40 minuten, heeft in koorkringen veel stof doen opwaaien. Zijn Slavische ondertoon, zijn onverholen directe expressie en zijn ambitieuze veelstemmigheid spreken aan. Dit Concerto voor koor is voor uitvoerders een uitdaging. Je moet vocaal van goeden huize zijn om te laten horen wat er in zit. Goede zangers zijn daar dol  op.

Ook Arvo Pärt heeft zich over religieuze, Slavische teksten gebogen. Zijn beruchte Kanon Pokajanen, waaruit AQUARIUS hier het slotgebed zingt (‘Gebed na de Kanon’) verspreidt dezelfde oproep tot boete als het Concerto voor Koor van Schnittke doet.

Dat Arvo Pärt ook een klein beetje ‘polystilist’ is moge blijken uit zowel zijn overbekende en sublieme MAGNIFICAT als het Spaanstalige VIRGENCITA. Je zou achter beide niet direct dezelfde componist vermoeden.

Programma: 

Alfred Schnittke: Concerto voor koor
Arvo Pärt: Magnificat
Arvo Pärt: Virgencita
Arvo Pärt: Gebed na de Kanon (uit de Kanon Pokajanen)

meer info: www.orfeo.be

TICKETS: 20 euro via OC Stadsmagazijn Keistraat 5, 2000 Antwerpen 03292 63 80 of https://ttk.antwerpen.be/Tickets/Detail.aspx?language=NL&smallmenu=1&code=COC-STA-20171007

   
© ALLROUNDER