Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /customers/e/f/f/gc-aquarius.be/httpd.www/libraries/joomla/html/parameter.php on line 512

Zondag 14 december 2014, 16u : THE ARMED MAN - Karl Jenkins

Organisatie : cc Kruispunt, Diksmuide

Locatie: Sint-Niklaaskerk, Kiekenstraat , 8600 Diksmuide

Het concert wordt ingeleid door een kort optreden van het kinderkoor van de Academie voor Muziek en Woord ‘Clemens non Papa alsook door een evocatie van het kerstbestand aan de IJzer door de muziekafdeling woord van SAMW Clemens non Papa Diksmuide.

AQUARIUS, het vocaal ensemble ‘Le Madrigal’ uit Lille en instrumentale docenten van de stedelijke Academie voor Muziek en Woord ’ Clemens non Papa’ uit Diksmuide brengen de Belgische creatie van ‘The armed man – A Mass for Peace’. Dit wordt voorafgegaan door 3 korte koorwerken van West-Vlaamse componisten van verschillende generaties – Roland Coryn (°1938), Petra Vermote (°1968) en Felix Vermeirsch (° 1999). Aan hen vroeg Aquarius om een korte compositie te schrijven op een tekst van de vele War Poets. Deze werden door schrijver Tom Lanoye grandioos hertaald in zijn bloemlezingen ‘Niemandsland’ en ‘De groote oorlog’.

‘The Armed Man – A Mass for Peace’ werd gecomponeerd door de Britse componist Karl Jenkins (°1944) ter gelegenheid van de millenniumviering in 2000. Het werd opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Kosovo ( 1997-1999).

Zoals het ‘War Requiem’ van Benjamin Britten, is het in wezen een oproep tegen oorlog en net als het werk van Britten, is het gebaseerd op de traditionele vorm van de christelijke mis, die de componist combineert met andere tekstbronnen. De titel van het stuk is een vertaling van een populair Frans lied uit de 15de eeuw, ”L’homme armé”  waarin de noodzaak tot bewapening tegen oorlogsgevaar wordt bezongen. Als om aan te tonen dat  we  in 2014 weinig geleerd hebben. De melodie van dit lied wordt door Karl Jenkins als opening en slot van zijn compositie briljant uitgewerkt. De andere bronnen -  de Bijbel, het Indische epos Mahabharata, de Islamitische oproep tot gebed, Rudyard Kipling (1865-1936), Alfred Tennyson (1809-1892) een overlevende van het bombardement op Hiroshima – illustreren het universele karakter van deze vredesmis.

De muzikale verschillen met Britten zijn aanzienlijk. Als gewezen popmuzikant kiest Jenkins voor een klassieke stijl die makkelijk in het oor ligt en die de luisteraar ritmisch prikkelt en emotioneert. Begrijpelijk dus dat het werk al meer dan 1000 maal werd uitgevoerd in tientallen landen.  Veertien jaar na de creatie, maar aangewezen in het eerste jaar van de herdenking van WO I, wordt het werk voor het eerst in Vlaanderen integraal door professionele musici uitgevoerd.

Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WO I door de Provincie West-Vlaanderen.

Tickets: € 20 (15 euro (abo/groep) - 5 euro (-18 jaar)); Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. ; 051 79 32 50

Links: www.cckruispunt.be www.orfeo.be www.gonewest.be http://www.lemadrigaldelille.fr/ http://www.samwdiksmuide.be/nl/

enkele foto's van het concert door fotograaf Peter Stuyck :

   
© ALLROUNDER