AQUARIUS brengt op deze Elfnovemberlezing 2014 een greep uit zijn oud en nieuw repertoire en kiest voor botsende diversiteit.

We beginnen met “L’homme armé”, een Frans middeleeuws volkslied, verwerkt door Karl Jenkins in ‘The armed man’. We hernemen een aangrijpend lamento “De wapens zwijgen” van Dimitry Sjostakovitsj. We alluderen op de eerste wereldoorlog met een bloedstollend Italiaans volkslied “O bianca luna” en met de wereldcreatie van een van de gedichten van war poet Wilfred Owen (1893-1918) “Anthem for Doomed Youth” , rijk en beklijvende op muziek gezet door de West-Vlaamse  componist Roland Coryn (°1938). We zingen een koorlied uit de nieuw gecomponeerde Guantanamo-cyclus “Salaam” van de Nieuw-Zeelandse componist Anthony Ritchie (°1960 – Hunger Strike). We brengen een voorsmaakje van een op stapel staand koorportret  van de geëngageerde  Antwerpse volkszanger Wannes Van De Velde  in arrangementen door componist Kristiaan van Ingelgem: “Kerstmis is die dag dat ze niet schieten”. We geven het laatste woord aan de Amerikaan Samuel Barber (1910- 1981) die een “Agnus Dei”  componeerde waarna het lang stil hoort te zijn.

Voor alle uitvoerders van AQUARIUS geldt wat Erwin Mortier in zijn Elfnovember lezing van 2010 stelde : “ Oorlog is voor  mij altijd iets geweest dat zich elders bevond, in de tijd en in de ruimte.” Hij sprak erover . AQUARIUS zingt erover.

   
© ALLROUNDER