VUURRUITER

(c) Hugo Segers

DISTLER - BARTOK - VAN OSTAIJEN

 

zondag 15 april 2018 om 11u Lokeren Kunstacademie Ter Beuken Tickets
zondag 15 april 2018 om 16u Mechelen Diocesaan Pastoraal Centrum Tickets
vrijdag 20 april 2018 om 20u Herentals Lakenhal Tickets
woensdag 2 mei 2018 om 20u Gent Cultuurkapel Sint-Vincent Tickets

 

 

De VUURRUITER
gaat over het verband tussen volksmuziek en kunstmuziek. In de reële muziekwereld zijn dat twee gescheiden werelden met elk hun eigen uitvoerders en publiek. In de hoofden van veel componisten echter, vloeien die werelden in elkaar over, d.w.z. dat voor veel componisten volksmuziek een voedingsbodem en inspiratiebron is.

De VUURRUITER
wil die verbanden laten horen, de diepe verbanden wel te verstaan, niet de letterlijke en vanzelfsprekende van de volksliedbewerkingen of de "variaties op...".
Hiertoe zijn uit drie verschillende landen: Duitsland, Hongarije en Vlaanderen, vier uiterst verschillende kunstenaars samengebracht, twee componisten (een vocale en een instrumentale) en twee dichters.

Hugo Distler (1908 –1942) schreef in 1938 zijn grote Mörike Chorliederbuch voor gemengd koor, vrouwenkoor en mannenkoor. De romantische dichter Eduard Mörike (1804-1875) laafde zich aan oude Duitse legendes, verhalen, ballades, volkspoëzie allerhande.
Hugo Distler componeerde ritmische, nuchtere, beschrijvende muziek die radicaal brak met de laatromantische gevoelsmuziek waaruit hij voortkwam. Uit dit Mörike Chorliederbuch zingt AQUARIUS een ruime selectie.

Het verhaal van Béla Bartòk (1881 –1945) is nog uitgesprokener. Niet voor niets noemde hij zich in de eerste plaats etno-musicoloog. Het vergaren van volksmuziek uit Hongarije, Roemenië en Bulgarije was zijn levenswerk. Zijn gehele oeuvre baseert zich op volksmuziek, een oeuvre dat tot de vijf beste behoort van de vorige eeuw.
Uit zijn 44 vioolduetten kozen Amélie Tambuyser en Hans Van Kerckhoven negen duetten die op Oost-Europese volksmuziek geïnspireerd zijn.

Paul Van Ostaijen (1896 - 1928) in dit gezelschap, de auteur van Musik Hall en Bezette stad? Inderdaad, maar ook - in de laatste periode van zijn leven – de auteur van haast kinderlijke versjes, doorspekt met folkloremotieven, volksliedteksten, spreekwoorden en dergelijke meer. Dit zijn gedichten waaruit de dichter en zijn dikke ego verdwijnen. Van Ostaijen laat een heel volk, een hele cultuur, een heel verleden aan het woord. Zijn poëzie wordt publiek bezit, niet zoals deze van een hofdichter die functionele verzen maakt, maar als een sculptuur in een open ruimte, tijd- en weerbestendig.
Tina Kasse B'nicco en Aquarius steken een aantal van die late gedichten in een verrassend jasje.

Boven dit alles troont – dreigend en mysterieus – der Feuerreiter, de vuurruiter.

Wie nog in saga’s kan en wil geloven moet op deze afspraak zijn.

   
© ALLROUNDER