DAVID EN ABSALOM

 

Bezetting Gemeng koor a cappella (24 zangers) Verteller : Peter Schmidt
Duur 1u20 zonder pauze
Ruimte- licht - klank

- zaal met goed akoestiek, bij voorkeur kerk

- 1 microfoon (bij voorkeur draadloos)

Thema - periode

Dood en vergelding - vaderliefde

kan het hele jaar door uitgevoerd worden

Taal Engels

Een koningsdrama

Hoe weinig kennen wij het Oude Testament – zo verschillend van het Nieuwe! Wie in het Boek Samuel leest, waant zich bijwijlen in Griekse tragedies of Shakespeareaanse drama’s. Topvertellers, die men ook tot de alleroudste geschiedschrijvers mag rekenen, namen ruim de tijd om hun verhalen te ontrollen. Zo maken we het schrijnende conflict mee tussen koning David en zijn opstandige zoon Absalom, wiens weelderige haardos zijn dood veroorzaakte. Dood en vergelding, ja, maar evengoed onpeilbare vaderliefde die leidt tot een niet te stillen wroeging. Geen wonder dat daar muziek in zit.

De scene waarin koning David huilend uitbarst als hij verneemt dat zijn zoon Absalom – tegen zijn orders in – gedood is, grijpt elke lezer naar de keel. Maar ook elke componist, vandaar de vele versies van dit treurmoment die, elk op hun manier, de heftige smart in klank laten stollen.

AQUARIUS brengt deze versies, ingebed in het Bijbelverhaal dat bijbel- en kunstkenner Prof. Dr. Peter Schmidt zelf in dit concert vertelt. Voor ons, die voor de traagheid van die wijdvertakte geschiedenissen terugdeinzen, heeft Peter Schmidt in het uitvoerige en kleurrijke proza gesnoeid om de roerende essentie van dit koningsdrama over te houden. Het verhaal, niets dan het verhaal.

Wie ooit een opvoering van “Het Lam Gods bezongen” heeft meegemaakt, weet hoe AQUARIUS en Peter Schmidt elkaar vinden in materies als deze, weg van de waan van de dag, met oog voor stijl en diepgang. Een brokje Oud Testament zo tot leven zien komen, is een ongewone belevenis.

Programma:

Thomas Weelkes (1576-1623)

WHEN

 

Richard Burchard (°1960)

DAVID

 

Norman Dinerstein (°1937)

HEARD

 

Lucien Posman (°1952)

Geschreven in opdracht van AQUARIUS

THAT

 

William Billings (1746-1800)

ABSALOM

 

Eric Whitacre (°1970)

WAS

 

Joshua Shank (°1980)

SLAIN

 

Thomas Tomkins (1572-1656)

HE WENT UP TO HIS CHAMBER

AND WEPT

O, MY SON, ABSALOM MY SON

 

 

   
© ALLROUNDER