The Transmigration of Morton F - digitale opera

The Transmigration of Morton F" is een digitale opera, een computergame en een visueel ritueel in één. Regisseur Sjaron  Minailo en componist Anat Spiegel ontwikkelen in opdracht van het Holland Festival een compleet nieuwe muziekervaring, volledig te beleven op het internet. De opera is geïnspireerd op de figuur en de muziek van Morton Feldman (1923-1984). De legendarische, amerikaanse zangeres Joan La Barbara, die veel werk van Feldman creëerde, speelt de hoofdrol. AQUARIUS eingt in de opera 'Chorus and Instruments 2" uit 1967.

De opera is te volgen op www.mortonf.net

 

Autopsie van een gebroken hart - An De Donder en Dominique Pauwels

Na hun wondermooie 'Twee oude vrouwtjes', werkten An De Donder en Dominique Pauwels opnieuw samen aan het project 'Autopsie van een gebroken hart'. Ze baseerden ze zich op het eerste en enige boek van de jonggestorven schrijfster Marcelle Sauvageot (1900-1934). Deze Parisienne leed aan tuberculose en werd door de ziekte geveld in een sanatorium. Het boekje is een lange afscheidsbrief die ze in de instelling schreef aan haar geliefde die haar ontrouw was. Net zoals bij andere verhalen die De Donder aanpakte, heeft ze ook dit verhaal niet getracht te herschrijven tot een theatertekst. Of het nu een tekst van Toon Tellegen is of een eeuwenoud sprookje, De Donder streeft er naar om de poëzie en muzikaliteit van de oorspronkelijke taal te respecteren. Ze accentueert de unieke muzikale kracht van een literaire taal door deze uit te lichten met theatrale elementen.

Lire la suite : Autopsie van een gebroken hart - An De Donder en Dominique Pauwels

Klaagliederen

Het is niet anders: uit nood, somberte, verlies en pijn ontstaan de allergrootste kunstwerken.

'Klaagliederen' heeft - letterlijk- bijbelse allures. Vertrekkende bij de lamentaties van de profeet Jeremia en de klachten van Job overschouwde dit programma 2000 jaar klaagmuziek.

Lire la suite : Klaagliederen

Known but to God

Te midden van een overweldigend klankpandemonium van oorlogsgeluiden bood 'Known to god' een waaier van koor- en solomuziek rond een helaas eeuwig thema: de oorlog. De invalshoeken zwaren zeer verscheiden. De artistieke benadering loopt over contrasten. Een zo vertrouwd drama levert een overvloed aan rijke, diepe, soms schokkende muziek die geen enkel gemoed onverschillig laat. Niet voor tere zieltjes.

Lire la suite : Known but to God

Café Krtschil

 

Café Krtschil, een bloemlezing van DDR-liederen, vertaald door Filip Van Luchene en gebracht door leden van AQUARIUS onder leiding van Marc Michael De Smet: Mady Bonert, Annemie Clarysse, Hannelore Muylaert, Tin Siegers, Nel Vanhee, Luc Baetens, Jos Braeken en Koen Meynckens, met Karlijn Deene aan de piano.

Lire la suite : Café Krtschil

Dunne bomen - Karel Goeyvaerts

 

‘Dunne bomen’ van Karel Goeyvaerts in een scenische remake uitgevoerd door 4 zangeressen van het Goeyvaerts consort, danseres Sylvie Van Hulle en cellist Marc Michael De Smet, die ook de artistieke leiding had.  Hedwig Brouckaert stond voor decor en kostuums.

Lire la suite : Dunne bomen - Karel Goeyvaerts

   
© ALLROUNDER