Wat zingt Aquarius ?

Het is waar dat AQUARIUS verwarring sticht. Ons concertleven houdt van overzichtelijkheid en klare profielen. Kunst wordt in hokjes gedwongen.

De keuze om àlle facetten van de actuele muziek te brengen levert in plaats van een herkenbaar beeld een kakelbonte veelheid op. Een communistische cantate van Hanns Eisler zingen naast de katholieke Mis van Igor Stravinsky dwarsboomt eenduidigheid. De 44 Harmonies van John Cage voor het voetlicht brengen naast het machtige, bijbelse scheppingsverhaal van Gunter Bialas (1907-1995) is zowel de traditie als de avant-garde laten spreken. Solistisch muziektheater uitwerken naast massaal, statisch koorwerk is de hokjes tarten.

Wie nauwlettend analyseert ontwaart lijnen en normen: AQUARIUS zingt niet het veel gezongene maar de ontdekking, niet het simpele maar het veeleisende, niet het sociaal vrijblijvende maar het sociaal relevante, niet het middelmatige maar het sublieme, niet het modieuze maar het kansarme, niet het voorspelbare maar het dwarse. De grote, nieuwe koormuziek naar het kleine Vlaanderen halen, de formidabele, kleine Vlaamse koormuziek naar de grote wereld uitdragen, de vele tongen van zo vele belangrijke artiesten laten spreken en van het podium de wereld maken, zijn de uitdagingen die AQUARIUS graag nog jaren aangaat.

   
© ALLROUNDER