Vaste waarden - pijlers van de programmatie

AUARIUS wil de geschiedenis ingaan als pleitbezorger. Het stond en staat op de bres voor de rijke, hedendaagse vocale muziek. Met meer dan gewone aandacht zet het ensemble zich in voor twee monumenten van deze muziek.

programmaboekje passieconcert 1996Het Passieverhaal volgens Matteüs - Norbert Rosseau (1907-1975).

Met grote volharding koesteren wij dit Vlaamse meesterwerk van de 20ste eeuw. Tien jaar na elkaar zongen we dit avondvullend werk voor koor a cappella in binnen-en buitenland. Na een onderbreking zetten we vanaf 2012 deze traditie voort. Wat deze componist met sobere middelen bereikt aan dramatische zeggingskracht, aan epische spanning en aan lyrische ontroering is ongeëvenaard. Go tell it on the mountains!

Meer info over het Passieverhaal volgens Matteüs 

Kanon pokajanen tekst 1ste odeDe Kanon Pokajanen van Arvo Pärt

Sinds 2003 kijkt AQUARIUS jaarlijks reikhalzend uit naar haar volgende uitvoering van de Kanon Pokajanen ( Boetekanon ) van de Estlandse componist Arvo Pärt (°1935). Wie erbij was begrijpt de motivatie. Er is niet alleen de vocale uitdaging om twee uur onafgebroken a capella te zingen, er is niet enkel de haast exotische verleiding van de Oud-Slavische taal, er is ook de begrijpelijke en ontroerende muzikale taal, naast het bezwerende karakter van de zich aldoor herhalende, smekende verzuchtingen. Dit geeft een concert dat geen concert meer is maar een louterend ritueel dat het trotseren van harde kerkstoelen vraagt en als balsem werkt voor de jachtige geest.

Meer info over de Kanon Pokajanen

   
© ALLROUNDER