Overzicht van de geplande concerten

Zaterdag 18 november om 20:30 :  WARnings - Johan Sluys

Organisatie: CC Coloma

Locatie: Sint-Pieterskerk, Rink, 1600 Sint-Pieters-Leeuw

‘Weeral oorlog’ horen wij je denken. Echter: Johan Sluys (1964) trekt in een wijde boog om zijn thema heen. Hij reflecteert evenveel over oorlog dan hij hem beschrijft. Beide benaderingen komen tot hun recht in de twee scharnierstukken van het concert. REQUIEM FOR A CHILD SOLDIER evoceert met muzikale referenties aan de Afrikaanse muziek de ontoelaatbare gruwel van het gedrogeerde kind-soldaatje. IN THE BEGINNING MAN CREATED – op eigen tekst – schetst het probleem van de vernietigingsdrang in naam van onze vermeende enige, ware God. Daaromheen heeft Johan Sluys instrumentaal (piano , percussie) /vocale stukken geschaard die beide invalshoeken verder inkleuren. Bijzonder is de wereldcreatie van de cyclus IN FLANDERS FIELDS op nieuwe gedichten van Peter Theunynck. WARnings zou als motto het beroemde aforisme van Bertolt Brecht kunnen hebben:

“In de duistere tijden Zal dan ook gezongen worden?

Dan zal ook gezongen worden. Van de duistere tijden.”

Johan Sluys zingt op een intelligente en vakkundige manier over goed en kwaad, over onmacht en verdwazing, over fanatisme en doodsangst. 

uitvoerders: Aquarius, pianist Stefaan Poelmans, de percussionisten Dimitri Dumon en Mathias Ghesquière en videasten Toon Van den Brempt en Dries Verheyen.
De dichter Peter Theunynck leest voor uit eigen werk.

TICKETS:  18€ - https://www.sint-pieters-leeuw.be/cc-coloma/podium/warnings%0D

Vrijdag 24 november 2017 om 21u

Zaterdag 25 november 2017 om 14u 

MUSIC OF THE FORGOTTEN PEOPLES - Aquarius & Kuldatsäuk

Organisatie: AMUZ en de Estse ambassade

Locatie:

24/11: AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen  (kaart)

25/11: MIM, Hofbergstraat 2, 1000 Brussel

Niet enkel de natuur, ook de cultuur is met uitroeiing bedreigd. De globalisering verdrukt minderheden die net verscheidenheid in het cultuurlandschap te bieden hebben.

De Estse componist VELJO TORMIS (1930-2017) trok naar de grensgebieden van zijn land (Estland-Finland-Rusland) om de muziek op te tekenen van de Livoniërs, de Vespen, de Kareliërs, de Votïers en de Ingriërs, volksgroepen die – samen met hun muziek en rituelen – aan het uitsterven zijn. Deze volksliederen heeft hij in zes bundels grandioos voor koor bewerkt onder de prachtige naam MUSIC OF THE FORGOTTEN PEOPLES. Veljo Tormis kan je de Zoltan Kodaly of Bela Bartok van Estland noemen. Kodaly en Bartok noemden zich eerder etnomusicoloog dan componist – onterecht natuurlijk! – en Tormis zag hen als zijn grote voorbeeld. Tormis schreef haast uitsluitend voor koor en zocht zijn inspiratie even uitsluitend in de volkscultuur. Zijn vijf jaar jongere collega Arvo Pärt wordt vooral in het buitenland gezongen. Tormis is dé populaire koorcomponist in eigen land.

AQUARIUS brengt uit deze volavond cyclus een ruime selectie en treedt in muzikaal dialoog met het vrouwenensemble KULDATSÄUK dat de liederen uit het zuidoosten van Estland in hun ‘natuurstaat’ brengt vermengd met rituele dansen. De confrontatie tussen de briljante koorarrangementen van Veljo Tormis en de ongeëvenaarde, ongetemperde keelzang van deze Estse volksvrouwen geeft vuurwerk.

Het concert wordt opgedragen aan het Estse presidentschap van de Europese Unie en de 100ste verjaardag van de republiek Estland.

TICKETS

24/11: https://www.amuz.be/nl/concert/aquarius-kuldatsauk/

25/11: https://www.eventbrite.com/e/music-of-the-forgotten-peoples-aquarius-kuldatsauk-tickets-38112638929

   
© ALLROUNDER