Overzicht van de geplande concerten

Zaterdag 7 oktober om 15:00 : HAVENHUIS  - Schnittke - Pärt

15 uur: Inleiding door het architectenbureau Zaha Hadid in het auditorium

16 uur: concert door Aquarius

Organisatie: Orfeoproducties in samenwerking met District Antwerpen, OC Stadsmagazijn, Havenbedrijf NV

Locatie: Havenhuis, Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen

Orfeoproducties organiseert een concertreeks rond Muziek en Architectuur. In deze reeks is AQUARIUS te gast in het beroemde Antwerpse Havenhuis. Het concert met muziek van Schnittke en Pärt wordt voorafgegaan door een toelichtingen door het architectenkantoor Zaha Hadid uit Londen om 15u.

Alfred Schnittke en Arvo Pärt in één programma is niet zo gek. De stijlverschillen tussen beide zijn groot, maar dan ook weer niet zo groot dat ze elkaar niet zouden vinden in hun toenadering tot de muziek van het verleden. Allebei als onverschrokken avant-gardist begonnen, hebben ze nadien een bezinning doorgemaakt waarna ze een veel toegankelijkere toonspraak omarmden. Beide componeerden ze ook grote hoeveelheden filmmuziek. De gezaghebbende Alfred Schnittke speelde ook een belangrijke rol in het beschermen van het artistieke lot van Arvo Pärt die het, onder Russisch bewind destijds, knap lastig had met de Sovjetcensuur.

meer info: www.orfeo.be

TICKETS:  20 euro via OC Stadsmagazijn Keistraat 5, 2000 Antwerpen 03292 63 80 of https://ttk.antwerpen.be/Tickets/Detail.aspx?language=NL&smallmenu=1&code=COC-STA-20171007

Verder lezen: concert 07/10/2017 Havenhuis - Schnittke - Pärt

Zaterdag 18 november om 20:30 :  WARnings - Johan Sluys

Organisatie: CC Coloma

Locatie: Sint-Pieterskerk, Rink, 1600 Sint-Pieters-Leeuw

“WARnings” is een productie waarbij een aantal composities van Johan Sluys zijn samengebracht waarin “oorlog” vanuit verschillende ooghoeken wordt benaderd: centraal staat WOI, maar ook actuele toestanden komen aan bod.
Het wordt een avondvullend programma met hedendaags klassieke muziek en video, uitgevoerd door het Aquarius, pianist Stefaan Poelmans, de percussionisten Dimitri Dumon en Mathias Ghesquière en videasten Toon Van den Brempt en Dries Verheyen.
De dichter Peter Theunynck leest voor uit eigen werk.

TICKETS:  18€ - https://www.sint-pieters-leeuw.be/cc-coloma/podium/warnings%0D

Vrijdag 24 november 2017 om 21u

Zaterdag 25 november 2017 om 14u 

MUSIC OF THE FORGOTTEN PEOPLES - Aquarius & Kuldatsäuk

Organisatie: AMUZ en de Estse ambassade

Locatie:

24/11: AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen  (kaart)

25/11: MIM, Hofbergstraat 2, 1000 Brussel

Niet enkel de natuur, ook de cultuur is met uitroeiing bedreigd. De globalisering verdrukt minderheden die net verscheidenheid in het cultuurlandschap te bieden hebben.

De Estse componist VELJO TORMIS (1930-2017) trok naar de grensgebieden van zijn land (Estland-Finland-Rusland) om de muziek op te tekenen van de Livoniërs, de Vespen, de Kareliërs, de Votïers en de Ingriërs, volksgroepen die – samen met hun muziek en rituelen – aan het uitsterven zijn. Deze volksliederen heeft hij in zes bundels grandioos voor koor bewerkt onder de prachtige naam MUSIC OF THE FORGOTTEN PEOPLES. Veljo Tormis kan je de Zoltan Kodaly of Bela Bartok van Estland noemen. Kodaly en Bartok noemden zich eerder etnomusicoloog dan componist – onterecht natuurlijk! – en Tormis zag hen als zijn grote voorbeeld. Tormis schreef haast uitsluitend voor koor en zocht zijn inspiratie even uitsluitend in de volkscultuur. Zijn vijf jaar jongere collega Arvo Pärt wordt vooral in het buitenland gezongen. Tormis is dé populaire koorcomponist in eigen land.

AQUARIUS brengt uit deze volavond cyclus een ruime selectie en treedt in muzikaal dialoog met het vrouwenensemble KULDATSÄUK dat de liederen uit het zuidoosten van Estland in hun ‘natuurstaat’ brengt vermengd met rituele dansen. De confrontatie tussen de briljante koorarrangementen van Veljo Tormis en de ongeëvenaarde, ongetemperde keelzang van deze Estse volksvrouwen geeft vuurwerk.

Het concert wordt opgedragen aan het Estse presidentschap van de Europese Unie en de 100ste verjaardag van de republiek Estland.

TICKETS

24/11: https://www.amuz.be/nl/concert/aquarius-kuldatsauk/

25/11: info volgt binnenkort

   
© ALLROUNDER